Další kolo zápasu o bezplatnou dálnici skončilo odmítnutím

24.02.2011 12:55

Ostrava stále marně bojuje o výjimku, rušící zpoplatnění městského úseku dálnice D1. Ta by pomohla zlepšit špatné ovzduší ve městě. Přestože ministerstvo tvrdí, že vnímá problémy kvality životního prostředí na Ostravsku a chce řešit tuto problematiku koncepčně, dosud žádný návrh magistrátu nepředložilo. Naopak, zatím mu nevychází vstříc.

Primátor Ostravy Petr Kajnar již poněkolikáté oslovil Ministerstvo dopravy kvůli pomoci s řešením stavu životního prostředí ve městě. Cílem bylo získat výjimku, která by umožnila provoz po městském úseku dálnice D1 bez dálničních známek. Minimálně třetinovým zdrojem znečištění ovzduší je ve městě právě doprava. „Do ulic se po zpoplatnění městského úseku dálnice D1 vrátilo mnoho vozidel, což přitížilo už tak špatnému ovzduší v Ostravě. Kvůli nelepšícímu se stavu ovzduší v krajském městě a okolí byl už několikrát v posledních týdnech vyhlášen signál regulace,“ řekl primátor P. Kajnar.

Náměstek ministra dopravy Martin Sýkora v odpovědi na dopis primátora píše, že je možné využít i stávajícího zákona o ochraně ovzduší a umožnit v době smogu (regulace) provoz po části dálnice D1 bezplatně. „Tento návrh rozhodně neřeší stav, ve které se nacházíme. Jedná se totiž pouze o situace, kdy je nejbližší úsek silnice v havarijním stavu anebo v rekonstrukci (jde o mimořádné situace, nastane např. při rekonstrukci Svinovských mostů), pak se dá část dálnice využívat jako objízdná trasa bez poplatku, a to jen v době regulace mobilních zdrojů znečištění,“ sdělil k tomu náměstek primátora pro dopravu Aleš Boháč. 

Město Ostrava má pouze omezené pravomoci v záležitostech ochrany ovzduší a regulací produkce hlavních znečišťovatelů i dopravy. V tomto směru musí konat hlavně vláda. Ta zatím městu výraznou podporu neprokázala a na opětovnou žádost o změnu stanoviska ministerstvo dopravy odpovědělo zamítavě.

24.2.2011(jj)

Diskusní téma: Další kolo zápasu o bezplatnou dálnici skončilo odmítnutím

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek