Konečná: Cílem KSČM je, aby důchodci nemuseli každý měsíc počítat, jestli jim zbyde na nájem, nebo na léky

02.10.2020 09:24

ROZHOVOR „Nechápu tu lehkomyslnost lidí, kteří podlehli iluzi, že vir se vypařil a už nehrozí. Je jedno, jestli to byly bary nebo výjezdy do zahraničí,“ říká europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná. Uvedla také ale, že vláda po první rychlé reakci na jaře, která se ukázala jako účinná, zaspala. Miroslavu Kalouskovi vzkázala, že by si slovo „nemehlo“ vůbec neměl brát do úst. Během rozhovoru pak prozradila, co se píše v deseti bodech, které navrhla KSČM pod názvem „Lidem pomůžeme – republice ušetříme“ a co se podařilo prosadit ohledně koronaviru v rámci EU. Promluvila i o českém zdravotnictví.

Počty lidí s pozitivním výsledkem na koronavirus den za dnem rostou. Jak Vy celou situaci vidíte? Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek označil vládu za nemehla, vicepremiér Jan Hamáček už před několika dny zcela jasně navrhoval oživení krizového štábu. Už i premiér Andrej Babiš připouští, že rychlé rozvolnění opatření „byla možná chyba“.

Pan Kalousek, který seděl ve vládě, již řídila – nebo aspoň značnou měrou ovlivňovala – sekretářka premiéra, kde byli ministři typu Besser nebo Kalouskova stranická kolegyně Hanáková, by si vůbec slovo „nemehlo“ neměl brát do úst. Musím ale podotknout, že vláda prostě po první rychlé a tvrdé reakci, která se ukázala jako účinná, zaspala. A to už v červnu, kdy byla celá řada problémů v mém rodném Moravskoslezkém kraji. Ostatně nejednou jsem na ně upozorňovala.

Bylo tou největší chybou otevření hranic před prázdninami, jak někteří lidé především na sociálních sítích zmiňují? Ostatně v médiích se objevily i informace, že pražské bary byly cílem „mladých Evropanů“, v jejichž zemích podobné podniky kvůli koronaviru takto „volně“ nefungovaly. Co na to říci?

Já hlavně nechápu tu lehkomyslnost lidí, kteří podlehli iluzi, že vir se vypařil a už nehrozí. Je jedno, jestli to byly bary nebo výjezdy do zahraničí. Ono ani Ministerstvo zdravotnictví v tom nepomohlo. Ministerstvo minimálně mohlo vyzvat lidi, aby se po návratu ze zahraničí nechali otestovat, než se vrátí do běžného styku se svým okolím. Ani se nemusela povolit otevírací doba barů po půlnoci. Už dnes v řadě zemí existují dotazníky, které musíte vyplnit po překročení hranic, máte tedy daleko lepší přehled, kdo a odkud vám do země vstupuje a také potom daleko jednodušší dohledání dotyčného, když se dozvíte o rozšíření nákazy v zahraničí atd.

Byla poptávka po rozvolnění opatření, tak teď máme výsledek.

Na druhou stranu, hranice byly otevřené po celé EU, lidé cestovali, bavili se… Čím si tedy vysvětlit, že se právě ČR stala, jak média píší, „z premianta propadlíkem“?

Osobně bych v souvislosti s počty onemocněných nepoužívala slova „premiant“ ani „propadlík“. Jak ukazují poslední tendence, tak ta čísla půjdou nahoru ve všech státech, takže se to pořadí může velmi rychle změnit.

Jak vnímáte současný postoj vlády k situaci kolem koronaviru, zejména premiéra a ministra zdravotnictví? Souhlasila byste s opětovným vyhlášením nouzového stavu, o kterém se premiér v pátek zmínil?

Nejsem v tomto ohledu odbornice a nechci vypadat směšně jako politici z demobloku se svými hraběcími doporučeními, takže to musí posoudit hlavně epidemiologové a lékaři. A politici, by je měli poté zvlášť v takto citlivé době poslouchat.

Je tady návrh na pomoc důchodcům - takzvané „rouškovné“, mluví se o podpoře pro kulturu. Na druhou stranu se mi ale zdá, že poněkud „vypadla“ pomoc pro rodiče, kteří mají děti kvůli zavřené škole nebo třídě doma. Ošetřovné opět dostávají jen zaměstnanci s dětmi do deseti let. Co vy si o tom myslíte a co se tedy stane, pokud se nakonec i základní školy plošně zavřou?

Za KSČM jsme jasně řekli, že na krizi ekonomicko-sociální, která pomalu přichází, nesmí doplatit občané. Představili jsme proto 10 bodů s názvem „Lidem pomůžeme – republice ušetříme“. Mezi nimi najdete požadavek na zastavení vojenských nákupů a misí; stopku dotačnímu byznysu; progresivní zdanění (které by přineslo více peněz do peněženek většiny pracujících); zastavení vyvádění stovek miliard do zahraničí nebo také dlouhodobou prioritu KSČM – a to znovunastolení soběstačnosti nejen v oblasti potravin, ale také zdravotnictví, telekomunikacích a dalších.

„Rouškovné“ je pro seniory samozřejmě vítané přilepšení, nicméně cílem KSČM je, aby důchodci nemuseli každý měsíc počítat, jestli jim zbyde na nájem, nebo na léky. Je nutné seniorům přidat na důchodech stabilní částku. Ostatně za svou celoživotní práci si to bez debaty zaslouží.

Celý rozhovor na:

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Nemehla-ve-vlade-Kalousku-tohle-slovo-si-vubec-neber-do-ust-Katerina-Konecna-mu-cosi-pripomnela-637734

Autor: Mediální úsek ÚV KSČM

Zdroj: Parlamentní listy