KSČM povede do voleb Konečná

03.01.2019 18:11

Místopředsedkyně ÚV KSČM Kateřina Konečná bude vedoucí kandidátkou pro volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční v příštím roce. Strana do nich jde po boku dalších levicových subjektů. Sjednocená kandidátka ponese název »KSČM – ČESKÁ LEVICE SPOLEČNĚ«. 

Rozhodli o tom na sobotním 5. zasedání v Praze členové Ústředního výboru KSČM, kteří ji upřednostnili před protikandidátem Jaromírem Kohlíčkem v poměru hlasů 59:19. V tajném hlasování se pak na další místa kandidátky dostali Andrej Bóna (číslo 2), Arťom Korjagin (3), Roman Blaško (4), Lukáš Pařízek (5) a Dagmar Švendová (6).  

KSČM, která je součástí frakce Sjednocené evropské levice a evropské zelené levice, má nyní v Evropském parlamentu tři zástupce – kromě Konečné i Jiřího Maštálku a Jaromíra Kohlíčka. Ten v průběhu stávajícího pětiletého funkčního období nahradil zesnulého Miloslava Ransdorfa.

Pojmenovat viníky

»Současná evropská integrace je nefunkční,« uvedla v sobotu Konečná. »EU potřebuje zásadní změnu. Nemůže to být uskupení, které řídí bruselští byrokraté,« připojila. »Evropská unie potřebuje radikální levici, která zajistí, že sociální spravedlnost bude vládnout všude v Evropě. Pomůže k pozastavení výdajů na zbrojení, zabrání vzniku evropské armády a smlouvám typu CTA a TTIP, které jsou jednoznačně nevýhodné. Český občan nesmí být pracovníkem druhé kategorie,« vyzvala místopředsedkyně ÚV KSČM.

Dalším důležitým krokem je podle ní pojmenování viníků, a právě proto bude důležité, aby měla autentická levice silný hlas. »Musíme označit, kteří politici se zaprodávají nadnárodním společnostem a kteří byrokraté škodí občanům. Tak, jak se nám povedlo zastavit TTIP a CETA, samozřejmě společně s dalšími politiky a organizacemi, může se nám podařit postavit kandidátní listinu a program, který bude novou cestou pro evropské občany,«uvedla.

Nenechme to tak!

Členům pléna představila Konečná dvě verze volebního programu, přičemž ta dlouhá je určena dovnitř strany pro její členy a kandidáty. Kratší pak přináší bodové priority, přičemž ústředním heslem je »NENECHME TO TAK«.

»Nenechme to tak, protože chceme referendum pro setrvání České republiky v EU. Není to téma, které bychom si vymysleli, protože je moderní. My ho prosazujeme dlouhodobě - a obecně platí, že chceme, aby občanů mohli rozhodovat o zásadních věcech v referendu,« řekla Konečná a dále pokračovala přesně v duchu ústředního hesla. »Nenechme to tak, protože současná evropská byrokracie není akceptovatelná. Nenechme to tak, protože 17 miliard eur z rozpočtu se ročně ztrácelo v kapsách pár vyvolených směrem ke zbrojím korporacím. Chceme revizi smluv, bez té se dále nepohneme,« konstatovala vedoucí kandidátka a dodala: »Nenechme to tak, protože se nechceme nechat školit od kolegů ze západu, jak bychom to tady měli dělat. Nenechme to tak, protože nám jde o to, aby se 10 milionům lidí v České republice žilo dobře.«

Čtyři priority

Čtyřmi základními prioritami jsou »rovnost«, »bezpečnost«, »demokracie a transparentnost« a »soběstačnost«. Na kandidátce nechybějí nestraníci, stejně jako zástupci dalších levicových stran či hnutí – Ne základnám, KSČ či Strany demokratického socialismu. Tento fakt se odráží i v samotném názvu společné kandidátky. »Naší tendencí není se izolovat, ale otevřít tak, abychom ve výsledku byli jedinou levicovou hybnou silou, která bude spojovat a integrovat, a ne se někde schovávat a hrát si jen to své. Čím více stran bude na palubě, tím lépe se nám může povést zajistit náš volební výsledek. Jde o to, že to není sociální demokracie, která se tváří jako levicová strana, ale ve skutečnosti je KSČM jedinou levicovou alternativou, která se dokáže programově v některých bodech protínat se svými partnery. Název KSČM v první linii zůstává, navíc ovšem chceme oslovit co nejširší veřejnost,« dodala Konečná a neopomněla poděkovat Jiřímu Maštálkovi, který již v příštím roce kandidovat nehodlá, za více než čtyři roky společné práce v Evropském parlamentu.

Projdou i další sankce?

O volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční koncem května roku 2019, hovořil ve svém projevu na sobotním zasedání i předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. »Připomínám, že v květnu příštího roku půjde o to, jaké bude postavení nejen KSČM, ale také frakce Sjednocené evropské levice a evropské zelené levice v Evropském parlamentu. Stále hrozí, že při malé síle této frakce budou prosazovány tu sankce proti Maďarsku, tu proti České republice nebo Slovensku, a tak je potřeba upozorňovat občany, že nelze ignorovat sílu Evropského parlamentu a že je třeba k volbám jít a hlasovat pro skutečné národní síly, tedy pro KSČM a její spojence,« řekl Filip. »Příští složení Evropského parlamentu bude mít zásadní vliv na to, jak se bude žít v České republice, protože když prošly jedny sankce, mohou být také sankce další,« dodal předseda ÚV KSČM, jehož celý sobotní projev přinášíme v příloze Naše pravda.

V diskusi k plánované kampani pro volby do EP na 5. zasedání vystoupili mj. Karel Klimša, Karel Kvit, Jaromír Kohlíček, Martin Juroška, Marta Semelová, Jaromír Petelík, Josef Šenfeld, Josef Bohatec, Martin Říha a řada dalších.

 

                                                                                                                                 Zdroj: halonoviny.cz