Přečetli jsme za Vás

31.10.2019 12:41

Na portálu Seznam zprávy byl v úterý 15. 10. 2019 zveřejněn rozhovor s bývalou slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou k výsledkům společenského vývoje od listopadu 1989. Pohled bývalé slovenské političky může být zajímavý i pro nás zejména v protiváze s tendencemi mající snahu absolutizovat polistopadový vývoj jako zcela přínosný.

Ot.: Česko a Slovensko si připomíná výročí sametové revoluce. Kdo si umí více hýčkat a pěstovat demokracii? Češi nebo Slováci?

Demokracie má v tomto období, nejen v Čechách a na Slovensku, trošku problém. Lidé vyslovují a pociťují její především nedokonalou a negativní stránku. Když se podíváte na to nejdůležitější, pocit lidí, jejich vnímání, změny a zda se cítí vítězi nebo poraženými ze změn v r. 1989, tak na Slovensku jednoznačně převažují ti, kteří cítí, že ztratili změnou a to z různých důvodů. Ten první důvod je sociálně ekonomický. Jednoduše nemají pocit, že jejich životní šance jsou větší a lepší po těch 30-ti letech vývoje (obdobný pocit zažívají řady občanů i v ČR pozn. zpracovatele). Naopak zejména mladá generace má zážitek, že svojí prací a snahou se jí nepodaří zlepšit si svoje postavení a svoji životní situaci. Svoboda je rovnost příležitostí, a pokud lidé zažívají pocit, že to nefunguje, tak to vnímají jako selhání demokratického režimu.

V další části rozhovoru se vyjadřuje k nejistotám, které přinesl polistopadový vývoj a které politické elity nedokážou smysluplně řešit:

I.R.: Strašně moc nejistot. Nové technologie, nejistota na trhu práce, nutnost strašné flexibility změn na udržení si zaměstnání. Vytváření pracovních míst, kterými jsme vyrobili novou skupinu pracujících chudých. Nespokojenost a nejistota. Vzdělání přestalo být automatickou vstupenkou na získání dlouhodobě trvajícího pracovního místa, které vám garantuje nějakou jistotu. Kulturní nejistota, migranti, utečenci, členství v EU-nečlenství v EU, brexit. Strašně mnoho nejistot, z nichž plyne až takový pocit beznaděje. Beznaděje, že to nemá řešení, že je toho jen víc a víc chaosu. Neboť nezapomínejme, že do toho plyne i stále víc informací a kdo má tedy vlastně pravdu?

                                                                                                                                   Zpracoval: Milan Peša