Sjednocení DPH je zločin

04.03.2011 13:41

 PRAHA – Za nehorázný zločin páchaný na velké většině obyvatelstva označil včera před novináři předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik sjednocení DPH na 20 procentech, kterým vláda zdůvodňuje důchodovou reformou.

Podle předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa vláda zcela selhala, dezintegruje společnost a nynější solidaritu bohatých s chudými obrací naruby.

Jednání Nečasova kabinetu o sjednocení sazby DPH, které by mělo přijít už 1. října, Filip sledoval s velkým znechucením. Tento krok odmítá nejen KSČM, ale nepodporují ho ani podnikatelé. Připomněl vyjádření předsedy Hospodářské komory Petra Kužela, že je ohrožující pro českou ekonomiku. »Zavedení sjednocené DPH zatíží státní rozpočet způsobem, který neumožní Petru Nečasovi splnit jeho slib. Pokud tvrdil, že příjem z DPH půjde pouze do fondu na důchodovou reformu – nemůže mít pravdu. Zavádí-li se zvýšená DPH na knihy, potraviny, léky atd., není možné, aby od 1. října náklady na školství, zdravotnictví či sociální systém tento výpadek zdražení mohly pokrýt. Takže jeho věta, že bude vše věnováno na přeměnu důchodového systému, nemůže být pravdivá, pokud není přímo lží,« prohlásil na tiskové konferenci Filip. Pokud to má být solidarita chudých s bohatými, aby 80 až 85 procent občanů platilo do pokladny, aby z toho mohlo 10 procent lidí lépe žít, než žije dnes, není to podle Filipa systém spravedlivý. Tvrdí, že vláda ČR zde zcela selhala, navíc koaliční strany nic takového voličům »neslibovaly«. »Legitimita takového kroku je tedy nulová,« uvedl Filip.

Zdůraznil, že občané ČR by měli vůči připravované důchodové reformě jasně formulovat své otázky. Vláda by jim měla také vysvětlit, zda chystané penzijní fondy, do kterých si budou moci spořit na důchod a odvádět část pojistného z průběžného systému, zůstanou v rukou státu, nebo budou soukromé. Budou-li státní, pak by měla říci, jaké budou náklady spojené s jejich vedením a proč nemůže být nynější průběžný systém doplňován výtěžkem DPH přímo. »Budou to náklady nižší, než jsou v průběžném systému, tj. než 1,8 %, nebo to budou náklady vyšší a tyto kapitálové fondy budou peníze poplatníků utrácet po dobu 25 let a nezůstane z nich na dobu potřebnou k vyplácení důchodů dostatek prostředků?« položil otázku. Pokud budou penzijní fondy soukromé, měla by vláda říci, jak zajistí, aby se peníze nevyvezly ze země, nebo nezneužily.

KSČM trvá na dvou sazbách DPH

Pavel Kováčik varoval, že zvýšení DPH může zvednout náklady zdravotních pojišťoven jen u léků o 6 až 8 miliard korun, hrozí zvýšení spoluúčasti pacientů na úhradě léků. Občany zatíží ne několika stovkami, jak tvrdí vláda, ale tisícovkami korun, což podle něj lidé s nízkými a středními příjmy a důchodci neunesou.

»KSČM upřednostňuje řešení zvýšením progrese v přímých daních. Pokud má být systém vyvážený a má být naplněn princip solidarity, musí dojít ke zrušení stropů odvodů na sociální a zdravotní pojištění a znovu k rozdělení sazby DPH na základní a sníženou až nulovou sazbu na určité druhy zboží, které lidé nezbytně potřebují ke svému životu – potraviny, bydlení, služby spojené se zdravotnictvím a školstvím. Tam by měla být sazba velmi snížená a u základních potravin dlouhodobě navrhujeme sazbu nulovou. Je na vládě, aby tuto záležitost v rámci evropských institucí vyjednala,« řekl Kováčik novinářům.

Na co nejrychlejším sjednocení sazby DPH kvůli důchodové reformě se shodli ekonomičtí ministři. Nyní je snížená sazba DPH 10 a základní 20 procent. Snížená sazba se vedle potravin vztahuje mj. na léky, ubytovací služby, vodu, knihy, hromadnou dopravu, kulturu a sociální péči. Jednotná 20procentní sazba by se neměla týkat jen mléka, brambor, chleba, ryb, zeleniny, dětské mléčné výživy a potravin pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. U nich by DPH zůstala na 10 %.

4. 3. 2011(ku, jad)

Převzato z Haló novin, odkaz na článek Zde