Vítěz ankety „Ptejte se mě na co chcete, já na co chci odpovím“ je…

30.03.2020 16:28

Na březnovém Zastupitelstvu MSK se hejtman Ivo Vondrák opět ohrazoval ke svému výroku ohledně záměru vzniku americké základny na Letišti Leoše Janáčka Ostrava (LLJO). Dohledal jsem Moravskoslezský deník z 27. 1. 2020, kde byla regionálním politikům položena anketní otázka:

Měla by v našem regionu vzniknout základna americké armády?

Byla položena v jasném kontextu vyjádření europoslance a místopředsedy Občanské demokratické strany A. Vondry, který v pořadu České televize Otázky Václava Moravce navrhl, aby na tomto letišti vznikla základna americké armády.

 

Dovolím si předložit dvě odpovědi politiků, kteří na ni také odpověděli a jak je Moravskoslezský deník otiskl:

Josef Babka, opoziční zastupitel Moravskoslezského kraje a města Ostravy (KSČM):
„Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Se základnou USA v Mošnově zásadně nesouhlasím a věřím, že ani vlastník letiště, tedy Moravskoslezský kraj. Doufám, že Vondrův nápad nemá ani oporu ve vládě ČR a dopadne jako s kauzou PROMOPRO, tedy absolutním fiaskem. Jeho návrh, drze prezentovaný jako návrh, který má pomoci Ostravsku, byl po vystoupení starosty Řeporyjí na kongresu ODS druhým, který mě znechutil. KSČM, stejně jako u záměru výstavby radaru v Brdech, je zcela zásadně proti těmto záměrům, které by zhoršily bezpečnostní situaci naší aglomerace i České republiky, a věřím, že by ho odmítli i občané kraje v krajském referendu, které by KSČM iniciovala.“

Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje (ANO):

 „O umístění vojenské posádky na našem letišti dlouhodobě usilujeme. Jsem přesvědčený, že vojenská posádka zvýší prestiž i sebevědomí našeho regionu a bude přínosem pro fungování mošnovského letiště. Dokud však nezazní oficiální nabídka, tak to považuji pouze za politické prohlášení pana europoslance Vondry.“

 

Odpověď Josefa Babky je jasná a  srozumitelná.

V odpovědi hejtmana I. Vondráka je jasně uvedeno, že o umístění posádky dlouhodobě usiluje.

Na čtvrtečním Zastupitelstvu se pak hejtman ohrazoval s odvoláním na strategické materiály LJJO, že o ničem takovém se neuvažuje. Doufám, že se záznam z průběhu Zastupitelstva někam nezatoulá.

Kdy tedy můžeme hejtmanovi věřit?

Pro mě je vítěz ankety jasný. Gratuluji, pane hejtmane.

                                                                                                                   

                                                                                                                                                Ivan Strachoň