Koalice tlačí další ožebračující reformu

21.09.2011 07:58

 

Vládní daňová reforma sice včera ve sněmovně postoupila do projednání ve výborech, zrušení daňového zvýhodnění stravenek z ní však možná vypadne. Nelíbí se to opozici a ministr Miroslav Kalousek nemá oporu ani v ODS a Věcech veřejných.

Daňová reforma ruší i superhrubou mzdu a má zjednodušit správu daní.ČSSD a KSČM ji považuje za nespravedlivou, protože břemeno přenáší na nízko a středně příjmové skupiny občanů. Návrh na zamítnutí však koalice zamítla. Zrušení stravenek může podle opozice poškodit ekonomiku - dopadne na všechny provozy, kde se používají. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura řekl, že ODS chce dopady zrušení stravenek znovu propočítat. »Pokud by byl dopad do rozpočtu negativní, a přinesl reálné výdaje 12 mld. Kč ročně, bylo by chybou takovou výjimku rušit,« uvedl. Výhrady mají také Věci veřejné.
»Stravenky mají obrovský sociální rozměr. Pokud se vláda bude chystat zamezit tomuto institutu, bude to mít negativní dopady nejen na zaměstnance, ale i do podnikatelské sféry,«zdůraznil místopředseda ústavně-právního výboru sněmovny Stanislav Grospič (KSČM).»Vláda slibovala daňovou revoluci tak, aby občan byl spokojen, protože je spravedlivě zdaněn, ekonomika šlapala lépe než dosud a zatím se bavíme o tom, jestli občané budou chodit do práce s kastrůlkem, anebo zda jim sebereme stravenky,« poznamenal Jiří Dolejš(KSČM).

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Koalice tlačí další ožebračující reformu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek