Nerozhodnost odborů trvá

20.09.2011 13:28

 

Odborářští předáci sice mluvili o tom, že vládě přichystají horký podzim, na svém včerejším jednání ale o žádných protestech, tedy ani o případném konání stávek, nerozhodly. Akce se má prý chopit veřejnost.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil po jednání uvedl, že aby odbory protesty vyhlásily, musí prý cítit podporu veřejnosti, zatímco nyní jim připadá, »že veřejnost trochu spí«. »Jestliže skutečně 80 procent lidí nesouhlasí, tak by to měli dát jasně najevo,« řekl Zavadil.

»Rozhodnutí některých odborových předáků sdružených v ČMKOS, mě až příliš nepřekvapuje. Odbory totiž už svůj nejlepší moment propásly,« řekl Haló novinám předseda Odborového sdružení Čech, Moravy a Slezska (OS ČMS), poslanec KSČM Stanislav Grospič. »Na druhou stranu mají odbory pravdu, že by měla být zapojena širší veřejnost, ale měly by to být především odbory, které budou zaměstnance a veřejnost burcovat,« dodal Grospič.

Podle něj pak vláda lhostejnost lidí dovedně využívá ve svůj prospěch, navíc se jí prý daří rozdělit i odboráře. »Po velké akci, která se konala před rokem, se vládě podařilo rozmělnit určitý stupeň jednoty mezi odborovými svazy, z čehož plynula liknavost dalších akcí,« připomněl Grospič. Zavadil určitou rozpolcenost, která prý panuje v ČMKOS, potvrdil. »Řada zaměstnanců, našich členů v základních organizacích, cítí strach,« řekl Zavadil. V mnoha průmyslových svazech je pak podle něj situace taková, že proti svému zaměstnavateli, se kterým se dohodnou, nechtějí vystupovat.

»Skutečně řada zaměstnanců nesouhlasí se současnými vládními kroky, ale bojí se jít vůči zaměstnavatelům. Lidé jsou totiž pod jejich ekonomickým tlakem, to je součástí nynějšího systému v ČR,« vysvětlil Grospič a varoval, že vláda tento tlak ještě umocňuje novou podobou Zákoníku práce. »Odbory se jím navíc nechaly vytěsnit z pozice hlavního zástupce zaměstnanců,« dodal.

ČMKOS má podle Zavadila na 26. září domluvené schůzky se sedmi občanskými iniciativami, s nimiž chce probrat další postup. Mezi organizacemi je například ProAlt, Národní rada osob se zdravotním postižením, Spojenectví Práce a Solidarity či Veřejnost proti korupci. Kvůli státnímu rozpočtu na příští rok se ale sejde tripartita, tedy zástupci vlády, zástupci zaměstnavatelů a odborů, již dnes večer.

převzato z Haló novin