Plán Nečasovy vlády na roky 2013 a 2014 -zvýšení DPH a nižší důchody

27.02.2012 13:11

Vzhledem letošní reálně očekávané recesi a předpokládanímu nižšímu růstu DPH pro léta 2013 a 2014, než se původně předpokládalo, tak dnešní zasedání ekonomických ministrů české vlády odsouhlasilo ekonomická opatření, kterými chce vláda v příštích letech udržet schodek státního rozpočetu pod původně plánovanou úrovní do 3% HDP.

V letošním státním rozpočtu navrhuje Kalousek "jen" zmrazit výdaje za 23,6 miliardy korun, půjde o takzvané vázání výdajů, které se dotkne hospodaření úřadů. Tyto výdaje nebudou moci jednotlivá ministerstva a státní organizace využít bez souhlasu vlády.

Razantnější opatření mají přijít pro rok 2013, kdy bude podle ministerstva kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit 42,4 miliardy korun proti dřívějším plánům. V roce 2014 to má být dokonce 84,4 miliardy korun.

Pro řešení těchto výpadků příjmů vláda navrhuje dvě robustní opatření - jedno na příjmové a jedno na výdajové straně rozpočtu. Na příjmové straně chce vláda získat 18 až 20 miliard korun sjednotit sazbu daně z přidané hodnoty na 20 procent a to počínaje rokem 2013 . Snížená 14% sazba by zůstala jen pro léky a knihy. Dále chce zvyšovat jiné dané např. daně na elektřinu a plyn, zavést uhlíkovou daň, zvýšit daň fyzických osob

Hlavním opatřením na stránce výdajů je změna e valorizací penzí včetně možnosti jejich dočasného zmrazení penzí na další dva až tři roky, opět počínaje lednem 2013.

Dále se navrhije snížení porodného, snížení státního příspěvku na bydlení a zeštíhlení státní správy.

Kvůli společenské solidaritě by pak podle ekonomických ministrů bylo vhodné i zvýšení daní pro lidi s měsíčním příjmem nad 100 tisíc korun.

Zcela tristní je, že vláda před přijetím těchto opatření neprovedla rozbor dopadů na jednotlové sociální skupiny. Již dnes lze říci, že tato opatření postihne nejvíc důchodce a to 2x - snížením valorizace důchodů a zvýšením DPH a pak mladé rodiny snížením porodného a taktéž zvýšením daní.

Vláda dále pokračuje v přenášení chyb předchozích vlád, která vedla k podseknutí příjmů státního ropzpočtu a plýtvání výdaji na korupci, na bedra nízkopříjmovýcha středopříjmových skupin obyvatelstva. Těm jde "o život", vysokopříjmovové skupiny to na příjmech téměř nepoznají.

Lze reálně očekávat, že opatření na rok 2014 budou ještě drastičtější, poněvadž se musí ušetřit dalších cc 40 mld. Kč.

Podrobnější údaje naleznete na stránkách MF ZDE.

zpracoval Jan Jančura, Ostrava - Poruba

 

 

Diskusní téma: Plán Nečasovy vlády na roky 2013 a 2014 -zvýšení DPH a nižší důchody

nižšší valorizace

barbara 22.06.2013
co stím mají duchodci společného že jste prodrbali z mladyma babama investice a duchodovy fond porušujete zakony a to všude,tak gaunersak vlada ktera si dovolila šahnou na duchody a sve platy protizakonně zvyšovat to je svinstvo a parazitovaní na starych lidech kteři se nedovedou brabit srtydtese vlado gaunerů anečestnych činů všude jenom protekce uplatky korupce a co duchodce to vubec nezajíma že neumíte vladnout kdo vám to dovolil šahat na valorizaci už to je zločin pryč z takovyma obejdama ožralcama a kurevníkama

starobní důchod - valorizace

doc. Dolanský 12.04.2012
Domnívám se, že valorizace starobních důchodů by neměla být menší než je inflace. Jinak bude docházet ke snižování životní úrovně starobních důchodců.

Přidat nový příspěvek

Kontakt

ObKR Poruba kscmporuba@seznam.cz