Pravdu má ten, kdo má většinu

02.11.2011 17:27

 

Koalice opět včera předvedla svou agresivitu, nabubřelost a momentální moc vyplývající z převahy 115 hlasů ve sněmovně. Pokoušela se opozici »zavřít hubu«, jak trefně poznamenal předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. To se jí však nepodařilo.

A to i přesto, že poslanci ODS, TOP 09 a VV odmítli vzít v úvahu veto 22 poslanců KSČM, jež podpořila i ČSSD, které se vztahovalo k zařazení tzv. reformních zákonů vrácených či zamítnutých Senátem do právě probíhající schůze.

Koalice naopak prosadila jednání sněmovny o těchto asociálních předlohách až do úmoru bez ohledu na čas. Opozici nezbylo nic jiného, než ostrý nesouhlas s tzv. reformami dát najevo obstrukcemi a zdržováním. Koalice nehleděla ani na slušnost, ani na obdobné situace v minulosti, které lze považovat za precedent.

Dohoda nebyla možná. KSČM a ČSSD poukazovaly na to, že zákony vrácené Senátem sněmovna ještě ani nezařadila do programu schůze a už o nich má jednat. Projednávání úprav programu trvalo sněmovně téměř čtyři hodiny. ČSSD ústy více než čtyř desítek poslanců předložila 143 návrhů na doplnění, vyřazení, přeřazení bodů programu. Neprošlo jí zhola nic.

Opozice neprosadila nic

Vládní většina souhlasila s požadavkem předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury omezit řečnickou lhůtu poslance na deset minut, přičemž každý se smí vyslovit k danému tématu maximálně dvakrát. »To je pokus zavřít opozici hubu,« nebral si servítky předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

Protahování schůze na víkend, s kterým také Stanjura přišel, podle něj nemá ve sněmovně obdoby. Kdyby však všichni poslanci ČSSD a KSČM vystoupili ke každému návrhu po 20 minutách, dalo by to vždy přes 28 hodin. To by se pak jednání protáhlo do Silvestra.

Šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka označil krok koalice za zmatečný, protože podle dikce zákona je nutné omezit délku řečnické doby vždy u každého konkrétního bodu, paušálně to nelze. Stanjura chytrolínsky opáčil, že to je přece jasné a koalice tak bude postupovat u každého zákona.

»Takový bordel, jako je ve sněmovně při projednávání programu, jsem dlouho neviděl,« děsil se Jiří Koskuba (ČSSD) s tím, že noční a víkendové jednání parlamentu porušuje Listinu základních práv a svobod, která zaručuje každému člověku právo na ochranu před neoprávněným zásahem do soukromého a rodinného života.

Ačkoli bylo zřejmé, že jde o zdržovací taktiku, koalice odmítla i velmi rozumné návrhy – například informaci premiéra Petra Nečase (ODS) o opatřeních Rady Evropy ve vazbě na vývoj ekonomiky ČR.

O podstatném jednat nechtěli

Třebaže se koalice jednání opozice vyšklíbala, neměla proč. Nikdo nepřekonal rekord z loňského února, kdy Zdeněk Prosek (ODS) mluvil k úpravám programu hodinu a půl. Jeroným Tejc (ČSSD) zaujal 20minutovým projevem s návrhem na změnu termínu projednávání 51 bodů programu - vždy ve dvou variantách. Hlasování o jeho požadavcích zabralo hodinu.

Opoziční poslanci marně požadovali, aby sněmovna aktuálně řešila školné, zakázky ministerstva obrany, ovzduší na severu Moravy, likvidaci nebezpečných kalů z ostravských lagun, finanční zajištění odborné přípravy dobrovolných hasičů, kariérní řád pedagogů či petice - Zastavme devastaci naší země, Chceme nové volby a za uzákonění přímé volby starostů.

Veto 22 poslanců KSČM koalice nereflektovala

Předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip obvinil předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou(ODS) z toho, že vládní reformní zákony vrácené Senátem zařadila na program schůze svévolně. Pohrozil kvůli tomu stížností k Ústavnímu soudu.

Komunisté zařazení Senátem vrácených předloh vetovali – podali námitku jménem 22 poslanců, což zákon o jednacím řádu umožňuje. Koalice však jejich postup odmítla. Filip označil podobu programu schůze doplněnou o tzv. reformní zákony za podvrh. »Jde o svévolné rozhodnutí, které nemá oporu v jednacím řádu,« řekl.

Poukázal na ustanovení jednacího řádu, podle kterého lze během schůze rozšiřovat schválený pořad jen výjimečně. Zařazení bodu navíc nelze projednat, pokud proti tomu vznesou námitku dva poslanecké kluby nebo 20 poslanců.

To podpořil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který se za klub sociálních demokratů přidal k vetu. »Dochází ke stejnému zmatku a porušování jednacího řádu sněmovny jako loni na podzim. Vedení sněmovny vrší jak procedurálně, tak věcně jednu chybu za druhou,« řekl pro náš list s tím, že není pravda, že by se nemohla svolat schůze na podpisy poslanců (tzv. mimořádná) k zákonům vráceným Senátem nebo prezidentem.

Němcová na hraně ústavnosti

Nerespektování veta poslanců KSČM je podle něj nezvládnutím přípravy současné schůze sněmovny. Jednání koalice považuje Filip za důvod k ústavní stížnosti. KSČM podala proti krokům Němcové námitku. Neprošla kvůli hlasům vládních poslanců.

Vladimír Koníček (KSČM) požádal o přerušení schůze sněmovny do doby, než bude jasné, o čem vlastně mají poslanci jednat. Opozice je totiž stále přesvědčena o tom, že Němcová reformní zákony vrácené Senátem zařadila do programu svévolně, poslanci o tom nehlasovali.

»Vy jste tu řekla nepravdu a snažíte se to převálcovat hrubou silou,« prohlásil. Koalice poté jeho návrh na přerušení schůze hlasováním odmítla.

(ku, jad)

převzato z Haló novin

Diskusní téma: Pravdu má ten, kdo má většinu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek