Průzkum veřejného mínění: lidé chtějí referendum

17.01.2012 20:46

 

Majetkové vyrovnání státu s církvemi, které se stalo předmětem sváru vládní koalice, odmítají více než dvě třetiny české veřejnosti, které požadují stejně jako KSČM k této věci referendum.

To ovšem koalice ve sněmovně v prosinci zamítla. O referendu k této věci už hlasitě mluví i ČSSD.

S církevní restitucí, tedy s navrácením 56 procent zabaveného církevního majetku a finanční kompenzací ve výši 59 miliard korun vyplácených po dobu 30 let, jednoznačně nesouhlasí 69,4% respondentů, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace. Odmítavý postoj více jak dvou třetin dotázaných pak s největší pravděpodobností pramení z objemu majetku financí, jež mají být církvím navráceny, přičemž převážně ateistická domácí populace nemá k církvi, žádný osobní vztah.
Přesvědčení, že církve mohou i nadále pokračovat ve své činnosti, a to i bez navrácení majetku a mnohamiliardových finančních prostředků, sdílí 72,6% dotázaných.
Více jak dvě třetiny respondentů (70,2%) rovněž zastávají názor, že ve věci majetkového vyrovnání s církvemi, jehož finanční složka se bude proplácet po dobu 30 let, by měli rozhodnout občané ve všelidovém referendu. Tento názor pak v Poslanecké sněmovně prosazují zejména levicové strany.  
Církevní restituce, kvůli kterým vznikl v rámci vlády spor, jež by mohl vyústit až v rozpad vládní koalice, by v případě konání celostátního referenda odmítlo podpořit 60,2% dotázaných. A to i v případě, kdyby odmítavé stanovisko vedlo k předčasnému rozpadu stávající vlády. Odchodem z vlády pak hrozí, pokud nebudou církevní restituce schváleny, vládní strana TOP 09.
Otázku církevních restitucí, jež nyní hýbe vládní koalicí, nepovažuje většina dotázaných (61,7%) za natolik závažnou, aby musela být zařazena mezi priority stávající vlády Petra Nečase

»Proč se lidé nemohou vyjádřit? Čeho se bojíte? Pokud postupujete jako vládní většina dobře, odpovědně, cítíte stejně velkou podporu, jakou máte ve sněmovně ve 115 hlasech z 200, i ve společnosti, v tom případě nemáte co ztratit,« apeloval na koalici ve sněmovně předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. Vyslyšen však nebyl.

Diskusní téma: Průzkum veřejného mínění: lidé chtějí referendum

Referendum

Datum: 19.01.2012 | Vložil: Karlík

Opět se potvrzuje,že vláda občana potřebuje jen za účelem zajištění svých postů a tučných zisků.Normálně občan slouží k ždímání a ožebračování,aby stát=lidé co dostali mandát zemi spravovat,mohli rozhazovat plnými hrstmi.Co se dnes děje na ministerstvech může nechat klidného pouze totálního skeptika.

Přidat nový příspěvek