Rok 2012 přinese ztráty posledních iluzí z polistopadového vývoje

21.12.2011 20:02

Rozhovor Haló novin s Jiřím Valentou (KSČM), zastupitelem města Plzně


V Plzni už přes rok vládne koalice ČSSD s ODS. Došlo oproti minulému volebnímu období k určitému posunu v diskusi a komunikaci s opozicí?

Osobně se domnívám, že k jistému kvalitativnímu posunu v komunikaci došlo, ale jen nepatrně a v některých aspektech pouze zdánlivě. Lze pochvalně kvitovat, že poprvé po roce 1989 zasedli čtyři zástupci KSČM v odborných komisích Rady města Plzně, na druhé straně však mají tyto komise dohromady 250 členů, a tak se o demokratickém přístupu k opozici mluvit ještě nedá. Chování náměstků a radních za ČSSD není ve srovnání s plzeňskou radniční garniturou ODS loňského roku již tak přezíravé, obsahuje vstřícné prvky, a v tomto ohledu si myslím, že vzájemná komunikace a spolupráce je do budoucna i možná. Je však nutno, aby se ČSSD zřetelně vymezila vůči hrabivosti ODS a začala skutečně efektivně hájit sociální spravedlnost a oprávněné zájmy širokých vrstev občanů, nikoliv potom pouze spřízněných elit.

Jestli se ale ptáte na komunikaci plzeňské koalice s tzv. opoziční TOP 09, tak ta, myslím, je, zejména ze strany ODS, již nyní značně servilní a oboustranně podnětná, až mi to v některých momentech připomíná »pražské radniční události« poslední doby. To, že zastupitelé TOP 09 na jednání zastupitelstva před médii často opozičně hartusí, je dle mého názoru pouze umně vyvedená kamufláž na doposud ještě spoutané mocenské choutky.

V Plzni od ledna 2012 stoupne měsíční nájemné v 3,5 tisících městských bytů I. a II. kategorie na 82,10 Kč/m2. Vypadá to, že město hledá na příjmové straně nového rozpočtu jakoukoliv šanci, jak by mohlo zvyšující se finanční schodek města zasanovat. Váš názor?

Příjmovou nedostatečnost v rozpočtu města na rok 2012 se rozhodla »velká koalice« v Plzni vykompenzovat takovým způsobem, jaký je již v českých podmínkách v posledních letech tradiční. Potřebných příjmů města se dosahuje především na úkor nízkopříjmových a sociálně potřebných občanů, přičemž na druhé straně se často zahajují pompézní zbytné projekty, kde se protáčejí miliony státních i obecních zakázek.

Ne nadarmo je již ODS vyprofilovanou »podnikatelskou« stranou, která dokáže využít každé příležitosti, a ČSSD jí v tom bohužel někdy zdatně, jindy nechtěně, sekunduje. Příkladem podezřelých investic, ale i nehospodárnosti, může být nový, ale stále skoro prázdný parkovací dům Rychtářka, zamýšlená stavba miliardového divadla nebo např. stomilionový sportovní areál Škodaland v Liticích, který je po ročním provozu, dle mého názoru, díky nadhodnocené, špatně odvedené a převzaté práci po každém dešti pro zájemce zcela nevyužitelný apod.

Kromě nájemného čekají Plzeňany od ledna další »slasti« v podobě masivního zdražování vody, tepla či MHD. Mohlo se těmto »pouštění žilou« většiny obyvatel západočeské metropole nějak zabránit?

Domnívám se, že minimálně z části mohlo. Ke zdražování v podmínkách Plzně dochází, a tímto nepopírám, že ceny vstupů trvale rostou, zejména důsledkem špatného nastavení hodnotových priorit vedení města.

To máte tak, jako když se v Plzni koupí namísto stávajícího, hezkého a funkčního ozdobení vánočního stromku na náměstí Republiky zbytečně zcela nové, za 800 tisíc, a současně je město ochotno poskytnout příspěvek na výživové prostředky pro všechny plzeňské chudé na celou letošní zimu ve výši pouhých 400 tisíc korun. Nebo že se občanům progresivně zdraží jízdné, ale v plzeňském dopravním podniku se současně nachází několik desítek manažerů s vysoce nadstandardními platy. Například v roce 2007 si nechal generální ředitel PMDP vyplatit roční odměny ve výši přes 4 mil. Kč. Na občanech se šetří, jinde zbytečně vyhazuje.

Zajímají-li vás odpovědi na další otázky: Mám ale obavy, že výčet není úplný. Kde dále budou muset lidé v Plzni sáhnout hlouběji do kapsy? -  Některé lidi bude v houstnoucí atmosféře třeba zajímat, jak došlo k očištění plzeňských práv. Přinesl právě odstoupivší děkan Květoslav Růžička právnické fakultě alespoň mírné zlepšení reputace? a  Co byste popřál do nového roku všem obyvatelům ČR, pro něž bude rok 2012 znamenat další neúnosná šetření?, můžete si je přečíst na straně 3 buď v tištěné podobě Haló novin (k zakoupení na stáncích), nebo v elektronické podobě na internetových stránkách www.publero.com.

Karel MUŠKA

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Rok 2012 přinese ztráty posledních iluzí z polistopadového vývoje

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek