Setkání přátel 2011

20.09.2011 13:33

 

O víkendu se uskutečnila v příhraničním městě Sebnitz v Sasku v pořadí již 9. mezinárodní konference levicových a komunistických stran Setkání přátel-Treffen der Freunde 2011.

Téměř dvě desítky delegátů zastupujících okresní organizaci KSČM v Děčíně, slovenskou KSS z Ružomberka a pořádající německou Die Linke z Pirny přivítal její předseda Günter Eckoldt.

V prvním dnu společného jednání účastníci zhlédli celovečerní film, který mladí němečtí tvůrci natočili v českém městě Dolní Poustevna, pojednávající o problematice soužití několika národností žijících v tomto regionu. Bohatou diskusi, která se po zhlédnutí filmu rozvinula, rovněž fundovaně se znalostí věci doplnil přítomný účastník setkání europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM).

Jezy na Labi, JETE i jaderný výzkum

Druhý den konference za účasti předsedy frakce strany Die Linke v drážďanském Zemském sněmu André Hahna, která je ve sněmu druhou nejsilnější, a poslance Hajko Kozla, byla projednána problematika výstavby jezů na Labi, dostavby temelínské jaderné elektrárny, jaderného výzkumu včetně jeho útlumu na německé straně. Přímo v terénu areálu nádraží pak Miroslav Jemelka, starosta města Dolní Poustevny, seznámil přítomné hosty s problematikou dostavby železniční trati. Její rekonstrukce stála českou stranu více než 80 mil. Kč. Dokončení kolejiště na německé straně by umožnilo zkrátit jízdu vlakem z města Rumburk do Děčína přes Sebnitz o celou hodinu. Přítomní poslanci Saského zemského sněmu vyjádřili podporu tomuto projektu a slíbili, že ve svých interpelacích budou apelovat na co nejkratší zkrácení termínů dokončovacích prací zainteresovaných saských institucí.

V odpolední části konference Vlastimil Lhoták, předseda OV KSČM v Děčíně, hovořil o současné situaci ve městech Šluknovského výběžku, kde na konci prázdnin eskalovalo napětí mezi majoritou a romskou minoritou. V další diskusi pak místopředseda OV KSS v Ružomberku Viliam Šuster seznámil přítomné se současnou situací v jejich stranické organizaci. Největším problémem, jak uvedl, je nedostatek finančních prostředků, které brzdí další práci s členskou základnou a při získávání sympatizantů KSS především z řad mladých.

Na závěr konference přijali její účastníci jednomyslně prohlášení odsuzující vzrůstající projevy pravicového extremismu a neofašismu.

20. 9. 2011Jaroslav HORÁK

převzato z Haló novin