Šíří se chudoba, kriminalita roste

20.01.2012 10:30

 

V České republice poprvé od roku 2007 stoupla kriminalita, policisté loni evidovali 317 177 skutků. Kriminalita stoupla především v regionech se sociálními problémy.

Vyplývá to z údajů, které na včerejší tiskové konferenci zveřejnil policejní prezident Petr Lessyspolu se svými náměstky Vladislavem Husákem a Martinem Červíčkem. Příčiny nárůstu kriminality Lessy konkrétně neuvedl. »My to v tento okamžik sami nevíme, je to opravdu od roku 2007 první zvrat tohoto trendu, byť statisticky to vypadá bezvýznamně, tak my se tím chceme zabývat,« řekl Lessy.

Stínový ministr vnitra Zdeněk Maršíček (KSČM) vidí za nárůstem kriminality to, že mnoho policistů odešlo kvůli škrtům do civilu. »Nárůst kriminality souvisí s odchodem řady zkušených policistů. Málo jich působí zejména v přímém výkonu služby, právě ti mají přitom na starosti bezpečnost občanů,« vysvětlil Maršíček.

Negativní vývoj se projevil například u násilných činů, jejichž počet vzrostl o sedm procent na téměř 19 500 skutků. Jejich objasněnost se přitom prakticky nezměnila. Mravnostní kriminalita celkově meziročně stoupla o 15 % a její objasněnost se dokonce snížila. Jenom u znásilnění zaznamenala policie patnáctiprocentní nárůst. O necelou polovinu na skoro 200 pak vzrostl i počet činů trestných činů výroby a jiného nakládání s dětskou pornografií.

Nárůst postihl také krádeže součástek vozidel, naopak úspěchy zaznamenali policisté v boji proti krádežím věcí z aut, jichž ubylo o 15 %. Do červených čísel se nedostal ani počet vražd. Loni, stejně jako předloni bylo zavražděno 173 osob, objasněnost se ale o pět procent snížila.

Kde není práce, je i kriminalita

Nejvíce zločinů patří do kategorie majetkové trestné činnosti. V roce 2011 jich bylo napácháno 203 675. Největší podíl v ní s počtem 179 592 zastupují krádeže. S vysokým počtem majetkových činů se policisté potýkají dlouhodobě, tento druh kriminality loni tvořil 65 % celkové registrované kriminality. 

převzato z Haló novin