Skončeme hru na slepou bábu!

07.12.2011 15:26

 

Je třeba skončit hru na slepou bábu a k jednacím stolům dát připravovaný krizový plán české vlády. Odmítněme šíření nekonkrétní paniky a otevřeme debatu na toto téma. Je na to nejvyšší čas.

Před druhým čtením návrhu státního rozpočtu na příští rok to včera zdůraznil člen rozpočtového výboru sněmovny Jiří Dolejš (KSČM). Poukázal na to, že předlohu nejdůležitějšího zákona země nebere nikdo vážně, aktivita poslanců je nízká, nechce se jim diskutovat o nereálném návrhu.

»Nelze čekat na to, až se ministr Kalousek dohodne s několika experty a předloží možná v lednu vládě své úmysly, protože šíření paniky souvisí i s tím, že se nekomunikuje se zákonodárci a v rámci tripartity. A kvůli tomu se šíří určité zvěsti. Nevím, zda je to zvěst či pravda, ale nabuzuje se podivná atmosféra, když prosakují zprávy o tom, že se mají dokonce snížit důchody.

Jestli nominálně nebo jen reálně vzhledem k tomu, že i opatrný odhad inflace na příští rok jsou 3 %, bůh suď. Mají se dále snižovat platy ve veřejné sféře - je to panika, nebo ne? Uvažuje se na půdě NERV o tom, že dokonce už příští rok nebude snížená sazba DPH 14 %, ale že by se měla sjednotit ne na 17,5, ale až na 20 %? To je zpráva k diskusi, neměla by se šířit jako poplašná, bohužel se děje pravý opak,« řekl Dolejš.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že přichází doba, kdy by se měla mobilizovat politická reprezentace ke společnému řešení. Chce se ovšem bavit pouze s někým, a to bez diskuse o alternativních pohledech.

»Pokud vyhrožuje druhé straně, že by měla opustit ideologická tabu, pak jeho vidění, které považuje i zbytky sociálního státu, které v Evropě máme, za hlavní zdroj nestability, může být také chápáno jako určitá ideologická zaslepenost,« podtrhl komunistický poslanec, který je stínovým ministrem financí.

Diskutujme o daňové progresi

Krize příští rok bude pokračovat a podle Dolejše nelze přijmout tezi, že ji můžeme stimulovat pouze na úkor spotřeby. Stejně tak se nelze spokojit s tím, že konkurenceschopnost ČR chce vláda dosahovat pouze nízkou korporátní daní.

»Úrokový diferenciál, který jsme schopni v ČR dosáhnout, je nepatrný. Je tedy třeba se věnovat jiné politice rozvoje konkurenceschopnosti firem. Také se nemůžeme spokojit se vzkazy, že český bankovní sektor nemůže být ohrožen, protože přestál bankovní krizi v 90. letech, a tak získal imunitu, je dobře kapitalizovaný a dokonce vydělává. Pokud se rozkolísá evropský bankovní sektor, dá se počítat s tím, že budou z našich bank vysávány zdroje, a ty přestanou úvěrovat českou ekonomiku,« řekl Dolejš na tiskové konferenci.

K alternativám, o kterých by měli zákonodárci hovořit, patří podle něj především návrat k daňové progresi. I ministerstvo financí v době krize v roce 2009 spočítalo, že.................

Dokončení článku naleznete na straně 1 a 2 buď v tištěné podobě na stáncích, nebo v elektronické podobě na internetových stránkách www.publero.com.(jad, ku)

převzato z Haló novin

 

Diskusní téma: Skončeme hru na slepou bábu!

Bůh suď.

Datum: 13.12.2011 | Vložil: Karlík

Zlé jazyky tvrdí,že se jedná o konci světového kapitalismu.Čína přebírá oteže světové ekonomiky,zahlcuje nás nekvalitními výrobky.Položme si otázku proč.Zadluženost všech a všeho je stále hrozivější,protože celý systém je děravý jako ementál,jehož děrami utíkají peníze nabobům do kapes.Zlodějiny senetrestají a vychytralí se ukájejí ne na ženách,ale na penězích.

Přidat nový příspěvek