Vláda schválila zničující rozpočet

22.09.2011 10:50

 

Vláda včera jednomyslně schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Schodek má činit 105 miliard korun. Rozpočet je podle KSČM sestaven nerealisticky, špatně a nebezpečně.

Stínový ministr financí KSČM Jiří Dolejš vidí schválený rozpočet jako velkou hrozbu pro Českou republiku. »Rozpočet je vystavěn na špatných makroekonomických východiscích, předpovědi ekonomického růstu se podle všeho nesplní a čísla rozpočtu jsou tedy zcela virtuální,« řekl Dolejš Haló novinám.

Podle ekonomického experta KSČM je neúnosné, že vláda se nestará o příjmy rozpočtu, a když už se je pokouší zvýšit, činí tak asociálně – zvýšením DPH a jiných spotřebních daní, tedy taháním peněz z kapes důchodců, vláda si zvyšuje příjmy doslova na »každém rohlíku«. Ještě otřesnější obraz však skýtá dle Dolejše výdajová stránka a vládní pokusy ji zkrotit. »Vláda škrtá sekerou - zatni jak zatni. Odmítáme tento řeznický způsob hospodaření. Lze dokázat nehospodárnost současného vládnutí i to, že lze šetřit mnohem efektivnějším způsobem, než jak to činí tato vláda,« řekl našemu listu Jiří Dolejš.

Rozpočet ostře kritizovala i ČSSD. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je rozpočet »potěmkinovským dokumentem«. Navržený rozpočet navíc podle Sobotky brzdí ekonomický růst. Na jeho základě hrozí další pokles reálných mezd zaměstnanců veřejného sektoru i jejich další propouštění. Ostře proti rozpočtu vystupují i odbory.

Do Státního fondu dopravní infrastruktury byly včera vládou na poslední chvíli přesunuty čtyři miliardy z dluhové služby a rozpočtových rezerv. Peníze navíc požadovaly VV, jejichž ministr Pavel Dobeš resort vede. VV chtěly 8,8 mld., nakonec se spokojily s půlkou.

Podle Dolejše však není rozumné, že vláda sáhla na peníze z dluhové služby.

převzato z Haló noviny