Záchrana eurozóny je v našem zájmu

12.12.2011 18:17

Dolejš: K posílení měnového fondu ČR přistoupila už i v minulosti a nikdy se tam ty peníze neztratily. Otázkou je, jak peníze přesměrovat a využít.

Měla by Česká republika poskytnout Mezinárodnímu měnovému fondu 89 miliard korun jako zdroj pro záchranu společné měny? Jak by se měla postavit k návrhům nových pravidel pro Evropu? Především o tom se hovořilo ve včerejších Otázkách Václava Moravce.

O možnosti připojení ČR k záchraně eurozóny diskutovali vicepremiér a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka»Jsem přesvědčen, že premiér si je vědom nesmírné odpovědnosti, kterou toho času nese za osud ČR, a že ví, že se ČR nesmí a nemůže izolovat v Evropě. Že by to bylo nastoupení velice strmé cesty dolů,«prohlásil Schwarzenberg.

Přiznal, že kabinet zatím nemá k české účasti na záchraně eurozóny jednotné stanovisko.»Zatím nemáme společný postup, musíme ho dojednat,« uvedl vicepremiér. Podle něj bychom peníze měli uvolnit, na některé věci by však měly dohlížet národní vlády. »Považoval bych za nevýhodné, kdybychom byli nuceni přijmout daňová pravidla pro celou Evropu,«uvedl Schwarzenberg.

V EU nesmíme zůstat stranou

Pro poskytnutí prostředků měnovému fondu se vyjádřil také Sobotka, který poukázal na skutečnost, že ČR dostává z Unie ročně na 70 mld. korun a kolem 30 mld. do Unie vkládá. »40 miliard je pro nás čistý zisk,« zdůraznil. ČR podle Sobotky začíná »vypadat tak trochu jako hochštapler, který v rámci EU jen bere a není schopen přijmout odpovědnost«»Pokud se vláda rozhodne účastnit se evropského jádra, je to pro republiku výhodné, jde o její prosperitu,« dodal Sobotka.

Stínový ministr KSČM pro resort financí Jiří Dolejš pro náš list uvedl, že je potřeba si uvědomit, že poskytnout peníze MMF je něco zcela jiného než vložit prostředky do evropského záchranného systému. »K posílení měnového fondu ČR přistoupila už i v minulosti a nikdy se tam ty peníze neztratily. Je ale otázka, jakým způsobem by ta částka měla být na měnový fond přesměrována a využita,« řekl. Podstatně větší problém by viděl v případě, že ČR měla poskytnout finanční prostředky do evropského záchranného systému.

Diskuse musí předcházet rozhodnutí

O pomoci ČR by podle Schwarzenberga měl kabinet debatovat s poslanci, především ve výborech a v poslaneckých a senátorských klubech. Sociální demokraté se podle Sobotky takové debatě nebrání, chtějí však, aby vláda na téma účasti při záchraně eurozóny vyvolala celonárodní debaty a referendum.

Po debatě na parlamentní půdě volají také komunističtí zákonodárci. »Čekáme, až nám vláda,bohužel až ex post sdělí, co se na summitu odehrávalo, jak se naň připravila a jak to, že se před tím, než tam odjela, neporadila. Problém vidím i v tom, že vláda jela na summit bez politického mandátu k této tak zásadní věci. Zařazení tohoto bodu opět navrhneme na pořad prosincové schůze, chceme, aby k němu sněmovna přijala usnesení,« řekl Dolejš.

Je přesvědčen, že referendum by mělo být vypsáno pouze v případě, pokud by se opatření, o nichž se na summitu hovořilo, týkala novelizace Lisabonské smlouvy. »Tam bychom byli pro referendum, o penězích do měnového fondu nemá referendum smysl,« řekl Dolejš.

Premiér Petr Nečas (ODS) v pátek po summitu uvedl, že se teprve rozhodne, zda se ČR připojí k nově vznikající evropské mezivládní smlouvě o záchraně eura. Podle něj vše bude záviset na konečné podobě dokumentu, z něhož jsou zatím k dispozici jen teze. Státy eurozóny se sice dohodly na smlouvě o unijní reformě, kterou ale odmítla Británie. Ostatní nečlenské země eurozóny včetně ČR si vymínily čas na rozmyšlenou a na konzultace se svými parlamenty. (jad)

převzato z Haló novin

Poznámka správce tohoto webu Jana Jančury

Pro vysvětlení, těch 89 mld. Kč je v podstatě převod devizových rezerv z České národní banky do rezerv Mezinárodního měnového fondu (MMF) jako záruky pro stabilitu evropské měny a tím i Evropské unie. Riziko ztráty je zanedbatelné, neboť jen v minimu případů nebyly půjčky MMF splaceny. Tato půjčka nezpůsobí nárust veřejného dluhu ČR, ani nezpůsobí omezení veřejných výdajů. Naopak stabilita Eura posílí i stabilitu naší měny a tím naší ekonomiky. Podrobnější informace naleznete ZDE.

 

 jako

Diskusní téma: Záchrana eurozóny je v našem zájmu

Hrdina

Datum: 13.12.2011 | Vložil: Karlík

Aby se Klaus nehlásil k rozbití Československéměny.Vždyť na tom pracoval v prognostickém ústavu.Kdyby lidi tenkrát věděli co je čeká určitě by to neměl tak jednoduché.To,že nemáme Euro vděčíme právě jemu.Zda je to dobré či nikoliv se stejně mlží.Obě věci nelze mít současně a tak nelze porovnávat.Jak by to dopadlo podle ČSSD dnes nikdo neví.To se dělá politika,když za průšvihy nikdo nemá zodpovědnost.Viz Kalousek.

Přidat nový příspěvek